Dit is mijn reden.

Patiënten met een wilsverklaring kan ik behandelen zoals zij dat gewenst zouden hebben

Sarah
(
42
)

“Ik werk inmiddels al vele jaren als klinisch geriater. Dat betekent dat ik oudere mensen met ingewikkelde ziekteproblemen behandel. Daarbij zijn er vaak meerdere aandoeningen tegelijk aanwezig, een combinatie van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen.

Zeker nu mensen steeds ouder worden, behandel ik steeds meer Alzheimer-patiënten. Daarbij let ik erop dat ze de zorg krijgen die zij gewenst zouden hebben.

Al is dat soms heel lastig. Want veel mensen hebben dat niet vastgelegd. Die gaan ervan uit dat hun partner en de kinderen wel weten wat ze willen en dan kunnen beslissen. Vaak zijn die het niet met elkaar eens, spreken ze elkaar tegen. Een partner zegt bijvoorbeeld dat haar man niet meer gereanimeerd zou willen worden als zijn hart ermee stopt. Maar de kinderen denken daar anders over. En het is natuurlijk geen kwestie van ‘de meeste stemmen gelden’.

Het meest wenselijke is als patiënten zelf, op tijd, dus voordat ze wilsonbekwaam zijn geworden, hun wensen hebben vastgelegd in een wilsverklaring. Ik heb nu een aantal patiënten gehad die dat via de Digitale Wilsverklaring van Voor-Morgen gedaan hebben.

Duidelijk, helder en altijd de meest actuele versie. Wat daarbij ook fijn is, is dat de patiënt een video heeft opgenomen om in zijn eigen woorden uit te leggen wat hij in verschillende situaties zou willen. Zeker als er een euthanasiewens is. Dat zijn altijd extra complexe situaties. Die kan ik die alleen in overweging nemen als deze opgesteld is door een wilsbekwame patiënt. Anders is daar helaas echt geen mogelijkheid voor.”


Ik wil dat mijn ouders behandeld worden volgens hun wensen

Vera
(
47
)

“Gelukkig leven mijn ouders nog steeds allebei. Als ik naar mijn vrienden kijk, realiseer ik me dat dit best bijzonder is. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe zwaar het is als je vader of moeder ernstig ziek wordt. Het zwaarste is wanneer iemand opgenomen moet worden en niet meer aanspreekbaar is. Ik weet van mijn ouders dat ze in dat geval ook niet verder behandeld zouden willen worden.

Door mijn werk op de IC heb ik meerdere malen ervaren dat het voor de arts niet altijd duidelijk genoeg is als de familie vertelt wat de wensen zijn. Onduidelijk of soms onderling ook verschillend. Het maakt het voor de artsen een stuk duidelijker als de naasten kunnen aantonen wat de patiënt zelf zou willen. Vandaar dat ik mijn ouders ertoe aangezet heb om op de website van Voor-Morgen een Digitale Wilsverklaring op te stellen. Daarin kunnen zij hun zorgwensen duidelijk vastleggen en hoeft er geen discussie te zijn op het moment van behandeling.  

We hebben eerst aan de hand van de brochure samen besproken waarom het zo belangrijk is om medische en zorgwensen vast te leggen. Daar waren ze het snel over eens. Toen zijn we meteen aan de slag gegaan. Dat ging erg makkelijk.

Groot voordeel van een online wilsverklaring is dat ik deze door een eigen code altijd aan een arts kan laten zien. Het is immers geen papiertje dat mijn ouders ergens bewaren en wat ik dan niet meer kan vinden. De huisarts, waarmee we de wensen natuurlijk hebben doorgesproken, heeft ook een code.

Zowel ikzelf als mijn ouders hebben nu het gevoel dat ze altijd de regie houden!