Dit is mijn reden.

Ik zorg ervoor dat mijn kinderen weten wat ik wil.

Marjan
(
55
)

"Ik heb vier kinderen: Aimee en Dylon uit mijn eerste huwelijk en Naomi en Noor uit 2e mijn huwelijk met Bart. Allemaal geweldige kinderen en het is mooi te zien dat de oudsten, Aimee van 24 en Dylon van 22 lekker in het leven staan, ondanks de zware periode van de echtscheiding van mijn eerste man. Ze hebben echt hun eigen weg gevonden. Beiden zijn wat afstandelijker, nuchterder en relativerend van aard. Het leven is zoals het is, verliezen en verdriet zijn daar een onderdeel van. Het zijn echte aanpakkers geworden. 

Naomi van 14 en Noor van 12 hebben een heel andere levenshouding. Behalve dat ze jonger zijn, hebben ze ook niet de moeilijke scheiding meegemaakt waar Aimee en Dylon getuige van zijn geweest. Ik merk dat mijn twee jongsten veel emotioneler betrokken zijn bij andere mensen of bij zieke dieren: ze willen zorgen en beschermen. Ze hangen ook nog veel meer aan mij. 

Natuurlijk is het bijzonder dat ze zo verschillend zijn, maar hun verschillen zouden ook zeker voor problemen kunnen zorgen wanneer ik ooit ziek en hulpbehoevend wordt. Als er in de toekomst beslissingen genomen moeten worden over mijn zorg, of het voortzetten of beëindigen van mijn behandeling, of zelfs euthanasie, dan kan dat enorme onderlinge discussie opleveren, mogelijk zelfs ruzie. Dat zou ik heel erg vinden, want het is mijn grootste wens dat al mijn kinderen een goede relatie met elkaar blijven houden, zeker als ik mocht wegvallen. 

Ik voorzie dat de oudsten mij niet verder zouden willen laten behandelen dan strikt noodzakelijk, terwijl de jongsten alles uit de kast zouden halen om mijn leven te rekken. De kans lijkt me groot dat ze er samen niet uit zouden komen, wanneer ik wilsonbekwaam zou worden.  

Daarom heb ik zelf online bij Voor-Morgen mijn wilsverklaringen opgesteld. Daarin heb ik een aantal wensen vastgelegd met betrekking tot mijn medische verzorging en behandeling. Daarmee geef ik duidelijkheid en voorkom discussie en ruzie. 

Dat ik dit nu goed geregeld heb en tegelijkertijd heb besproken met mijn vier kinderen, brengt echt een gevoel van rust. Voor mij, maar ook voor de kinderen."

Ik wil alles geregeld hebben voor mijn man, mocht mijn ziekte terugkeren.

Iwan
(
43
)

"Het was voor mij heel belangrijk om mijn wilsverklaringen op te stellen en een vertegenwoordiger aan te wijzen, aangezien bij mij zo’n twee jaar geleden een hersentumor is ontdekt. Deze kon met een operatie gelukkig succesvol worden verwijderd en na bestraling het gaat op dit moment goed met mij, maar terugkeer van de tumor is helaas niet uitgesloten. Ik blijf voorlopig onder controle staan en heb een tijdlang helemaal niet kunnen werken. Door alle gebeurtenissen ben ik echt wel anders naar het leven gaan kijken. 

Wat hadden mijn man en ik gedaan als de operatie was misgegaan, en ik eruit was gekomen met een lichamelijke of geestelijke beperking? Of wat als de ziekte terugkomt en ik weer allerlei nieuwe behandelingen moet ondergaan? 

Wat zouden mijn wensen zijn als ik daardoor wilsonbekwaam wordt, waar en door wie wil ik verzorgd worden, wanneer zou ik niet langer mee willen leven? Moeilijke vragen, maar ze vroegen wel om een antwoord. 

Samen met Edgar ben ik gaan zoeken naar de mogelijkheden om mijn wensen vast te leggen. We ontdekten dat je dit makkelijk en voordelig online kan regelen bij Voor-Morgen. 

Zo heb ik een heel compleet en overzichtelijk document kunnen opstellen, waarin ik ben voorbereid op het ergste scenario denkbaar. Nu ik dat geregeld heb, voel ik meer rust om te genieten van alles wat het leven mooi maakt en wat mij hopelijk nog heel lang gegund is: mijn werk als tuinarchitect, het zien opgroeien van mijn petekind Floor en een gelukkig leven met Edgar!"